موقعیت جغرافیائی :
قله مرتفع آزاد کوه یا بقولی شاهزاده کج گردن دومین قله مرتفع البرز مرکزی پس از دماند در سلسله جبال البرز و البرز مرکزی ناحیه کوهستانی نورد کجور قرار دارد این قله از شمال به دره رودخانه بلده از شرق به دره کلاک از غرب به دره نسن و از جنوب به دره وارنگرود و قلل سرماهو محدود می باشد.
اسم آزادکوه توسط محلیان ساکن اطراف برای این کوه گذاشته شدهاست و شاید دلیل این نامگذاری این باشد که این کوه به صورت مخروطی بوده و با ارتفاعات اطراف ارتباط ندارد.
مسیر صعود :
صعود به آزاد کوه کار فنی و تکنیکی ندارد و در هنگام صعود در تابستان نیاز به استفاده از وسایل فنی نیست. دو راه برای صعود به آزاد کوه وجود دارد. راه آسانتر و کوتاهتر از مسیر روستای کلاک بالا و راه سختتر و بلندتر از مسیر روستای نسن است اما به دلیل زیبایی و سرسبزی نسن کوه نوردان بیش تر از روستای نسن صود می کنند. صعود از راه کلاک بالا بین ۱ تا ۲ روز و صعود از راه نسن ۲ روز طول میکشد. هیچ پناهگاهی در هیچیک از راهها وجود ندارد و هر کس که قصد صعود دارد باید با خود چادر حمل کند. صعود به این کوه در زمستان آسان نیست زیرا خطر ریزش بهمن وجود دارد.
مناسبترین مسیر صعود به قله مرتفع آزاد کوه آبادی کلاک بالا از مسیر جاده بلده می باشد . این صعود از کلاک تا گردنه چورن به 3 ساعت زمان و از گردنه تا قله به 2 ساعت زمان نیاز دارد و سیب انتهائی مسیر بسیار تند و سنگلاخی است.
آب و هوا :
قله آزاد کوه همچون سایر قلل البرز مرکزی تابع آب و هوای این ناحیه کوهستانی می باشد باد غالب روی آن از جناح غربی می وزد در پائیز و زمستان فوق العاده سردسیر باریزش برف سنگین همراه که تا اواخر اردیبشهت ماه در منطقه باقی می ماند بهار آزاد کوه از خرداد شروع تا اواخر مرداد ماه بطول می انجامد و آب مصرفی در اغلب دامنه های مسیر صعود بوفور یافت می شود . منطقه جنوبی این ناحیه حفاظت شده تحت نظارت سازمان حفاظت محیط زیست است .
در ادامه گزارش صعود یکی از همنوردان عزیزمان را برای تکمیل مقاله خواهیم خواند:
گزارش برنامه صعود به قله ازاد کوه گروه کوهنوردی شقایق
دنیایی به نام البرز مرکزی
مسیر یوش بلده به نور که از جاده چالوس آغاز می شود، شما را به دنیایی متفاوت می برد؛ جاده ای کوهستانی و آسفالت که خط ممتد وسط هم دارد، اما رفت و آمد خودروها در آن خیلی کم است. در ایران که جاده کافی به نسبت خوروها وجود ندراد، چنین مسیری آن هم در مناطق البرز که آب و هوایش همواره تهران ها را به خود فرامی خواند، شگفت آور است. در گذر از این مسیر هر جا را که نگاه کنید، تپه، دره و درخت می بینید و روستاهایی با بام های شیروانی، با زمینه رنگ سبز، کمال رنگ را به شما می نمایاند.
اگر از میدان آزادی تهران سفر خود را آغاز و استراحتی هم کرده باشید، پس از چهار ساعت به گردنه لاوش می رسید که باد شدیدش ماشین ها را تکان می دهد و بوته های علف را می لرزاند. می گویند با ۳۵۰۰ متر ارتفاع، بلندترین گردنه ایران است که دسترسی جاده ای دارد. برخی کوهنوردان از این جا به قله سیاه سنگ و قله وروشت صعود می کنند. طبیعت در این مکان به اندازه ای مطلق است که صدای ابدیت در گوش آدم طنین انداز می شود. در ادامه سفر به سمت یوش و بلده، جاده کوهستانی سرازیر و کم کم با رودخانه هم سطح می شود. از آن جا به بعد، بار دیگر رو به ارتفاع می روید تا به یوش می رسید که شهرتش را از نیما دارد.
دیدار با نیما
از جاده انشعابی یوش بلده تا خانه نیما ۵۴ کیلومتر راه است. خانه نیما در پیچ و خم کوچه ای خاکی قرار دارد. خانه را بازسازی کرده اند و مقبره نیما هم در وسط حیاط زیر سنگ مرمر ساده ای که نام و تاریخ تولد و مرگ او بر آن نوشته شده است.
نیما در سال ۱۳۳۸ فوت کرده و در شهر ری دفن می شود، اما بعدها او را به همین خانه که خانه پدری اش بوده می آورند؛ عکس های نیما که اغلب او را در طبیعت و در حال شکار نشان می دهد به دیوارهای گرداگرد حیاط آویخته و آفتاب و باد و باران، رنگ بر آنها باقی نگذاشته است. هنوز کف خیلی از اتاق های کوچک و بزرگش در گرداگرد حیاط، تل خاک انباشته است. عکس های قدیمی نشان می دهد که این خانه در آستانه تخریب کامل بوده اما برای بازسازی آن کارهایی انجام شده و هنوز هم خیلی کار دارد. در این خانه تنها خاطره های نیما، منجمد در قاب های رنگ و رو رفته حضور دارند.
بعد از چند کیلومتر از یوش، بلده را می بینید که تنها شهر منطقه است و با گردشی به سمت چپ سراشیبی راه شما را به گردنه سیاه سنگ یعنی فصل مشترک سلسله البرز مرکزی می رساند و از آنجا به جنگل و دریا رهنمون می شود. گردنه سیاه سنگ با ۲ هزار و ۸۰۰ متر ارتفاع به خط الرأس نور متصل است و شباهتی به گردنه ژالانه در اورامان حدفاصل مریوان و پاوه دارد.
در فاصله ای بسیار کم از بلندترین نقطه این منطقه، جنگل سبز در آن پائین پیش چشمتان گسترده شده و دریا خود را پشت مه پنهان کرده است.
اقلیم و پوشش گیاهی کاملاً متفاوت است. در دل شیب، جاهایی نسبتاً هموار، وسیع و سرسبز با کلبه هایی در آن به چشم می خورد که مقر چوپان ها و گله در تابستان است. چوپان ها گله را در مرتع رها می کنند و خودشان هم در کلبه ها می خوابند. اگر هنگام شب رفتید، فرصت خوبی است تا شب کوهستان را تجربه کنید و صبحگاه با صدای سگ ها بیدار شوید و ببینید که مه از پائین رو به بالا می آید و در تپه های اطراف که پر است از درختچه های زرشک سیاه و زالزالک و آلوچه کوهی قدم بزنید و صدای زنگوله بز جلودار گله را از دور بشنوید.
جنگل آب پری بر سر راه نور قرار دارد و به شهر پیوسته است. این بخش از جاده را به همین دلیل جاده آب پری هم می گویند و آبشاری به همین نام هم در خود دارد. سنگ های ریخته شده از کوه بر جاده در چند نقطه، نشان از رانش زمین دارد. یک نکته جالب درباره جاده یوش بلده به نور، کم بودن تعداد ماشین هایی است که از آنجا رفت و آمد می کنند.
بویژه در مسیرهای مرتفع آن هر نیم ساعت یک بار ممکن است صدای موتور ماشینی شما را از طبیعت خالص به دنیای آهن و فلزهای متحرک ببرد. اما چندان نمی پاید؛ همین که ماشین از پیچ بگذرد بار دیگر خود را در آغوش طبیعت کوهستان می یابید که پر است از توان و تعادل و زیبایی. هر چه به شهر نور نزدیک تر می شوید، خلوص طبیعت کم تر و تعداد ماشین هایی که در جاده رفت و آمد می کنند و آدم هایی که برای گردش آمده اند بیشتر می شود، تمشک های کنار جاده آخرین گیاهان این جنگل هستند که در مسیر سفر می بینید و بزودی به شهر نور وارد می شوید.
تاریخچه روستای کلاک بالا :
گورستان قدیمی در دهکده جور کلاک (کلاک بالا) از دهکده های اوزرودنورسنگهای قبور این گورستان نسبة قدیمی وبه این شرح بود: 1)"هو الرحمه الحکم الله واحد القهار عبد فخرالدین ابن عبدالها دی رستمد ار فی تاریخ سنة 1077 ." 2)"خدایا کریما زروز جزا بکن رحم بر والد پاشا" 3)"الحکم الله الواحد القهار وفات المرحوم المبرور الواصل الی رحمة الله آخوند ملامحمدزمان بتاریخ شهرشعبان 1150" 4)"الهم صل علی محمدوآل محمد الحکم الله الواحدالقهار وفات المرحوم المبروز الواصل الی رحمة الله ملک الغفور آخوندملاعزیز بن درویش شرف الدین بتاریخ شهر ربیع الاول سنة 1156" 5)"الحکم الله الواحدالقهار وفات المرحوم محمد شفیع ابن رفیعا بتاریخ سنة 1190 " 6)" الحکم الله الواحد القهار وفات المرحوم کربلایی محمد شریف ولدمرحوم مهر علی بتاریخ شهر جمادی الاخر سنة 1240" ] منبع : کتاب از آستارا تا استارباد نوشته دکتر منوچهر ستوده [ متن بالا برگرفته از صفحه 253کتاب"از آستاراتا استارباد"(بناهاوآثار تاریخی کوهستان نور ) نوشته دکتر منوچهر ستوده که خود زاده روستای یا سل وهم ولایتی استاد بنان استاد بلانظیر آواز سنتی ایران می باشد.امید است با خواندن این مطالب شمه ای از تاریخی و قدمت چندین ساله بودن این روستا (جور کلاک =کلاک بالا)برای ما که گوشت وپوست وخونمان از این دهکده بکر وکوهستانی اوزرود نورمیباشد نمایان شود. حال با این سنگ نوشت ها که با محاسبه سر انگشتی به تاریخ امروز هجری قمری قدمت تاریخی از 194 سال تا 357 سال می باشد که خود تقریبا 5/ 6 نسل قبل بر می گردد . حال ببینیم چه بر سرسنگ نوشته ها آمده که تک تک آنها حکم سه جلدی ، هویت واصل ونسب وریشه ما دارند. بیایم همگی همت کنیم تا آنجایی که مقدور هست ومیشود آنها را پیدا کنیم ، حتی با کمک میراث فرهنگی آنها را مرمت کنیم ودر مکانی به عنوان شناسنامه وهویت دهکده یمان درمعرض دید عموم قرار دهیم واز آنها مانند جانمان مراقبت ونگهداری کنیم . در آخر نوشته هایم با بیت زیر همگی سروران را به خدای بزرگ می سپارم . "پای آزاد کوه بی همتا آشیانم گزید جد علاء"
معرفی روستای کلاک بالا:
در این روستا کوههای بسیار خوبی با پوشش گیاهی مناسب وجود دارد از جمله این کوه که مرتفع ترین کوه روستا میباشد قله آزاد کوه است.این کوه با ارتفاع 4390متر در محدوده شهرستان نوربخش بلده هستان ازرودروستای کلاک علیا ودر63کیلومتریجنوب غربی مرکز شهرستان نور واقع شده است.جهت این کوه شرقی -غربی بوده و مختصات جغرافیایی آن به طول 5130درجه و عرض آن 3610درجه میباشدو در جلوی این کوه قله ی دیگری هم وجود داردکه به کلاه آزاد کوه معروف است.درکوه کلاه که از محل باریکی از کناره وارد آن می شوند قندیل های یخ وجوددارد و دراوج تابستان درداخل آن یخ فراوان وجودداردودرگذشته ی بسیاردوراز این یخ ها برای مراسم عروسی و ...استفاده میکردند. قله نارچو:یکی دیگرازقلل این روستاقله نارچو است که کوه که در جنوب خاورآبادی واقع استو منظره جالبی را به روستا داده است از دیگرکو های روستاکوه سیاه درباخترآبادی استو دارای تپه های فراوانی میباشدو از تپه ها و گردنه های معروف روستانسن کمر میباشد که دارای چشمه آب خنک و زلال است آزادکوه در جنوب روستای نسن (Nesen) و جنوب غرب روستای کلاک بالا (kelak) از توابع بخش بلده در استان مازندران است. قله مرتفع آزادکوه یا به قولی شاهزاده کج گردن قله صخره ای بزرگ و سومین قله مرتفع البرز مرکزی با ارتفاع 4350متر پس از دماوند و علم کوه در سلسله جبال البرز و البرز مرکزی ناحیه کوهستانی بلده قرار دارد. آزادکوه در محدوده بخش بلده که به وسیله گردنه چورن قله سرماهو و گردنه سرماهو به شکل خط راُس نعل واری در جهت شرق جنوب و غرب به قله یخچال و کمانکوه به خط رأس متصل است و از دیگر جهات آزاد است. بر خلاف اکثر دیگر قله های البرز که توسط یال های مرتفع به قله های اطراف خود زنجیر می شوند آزاد کوه قله ای “آزاد” و مغرور است که بر فراز دره های عمیق اطراف قد علم می کند. اسم آزادکوه توسط محلیان ساکن اطراف برای این کوه گذاشته شده است و شاید دلیل این نامگذاری این باشد که این کوه به صورت مخروطی بوده و با ارتفاعات اطراف ارتباطی ندارد. علت نامگذاری با نام شاهزاده کج گردن هم کج بودن این کوه به سمت شمال است مسیر آن-کرج-جاده چالوس-بعد از تونل کندوان- پل زنگوله -راه شهرستان بلده - بعدا ز گردنه لابشم - روستای میر کلاک بالا. درضمن کل مسیر آسفالت میباشد. منطقه «آزادکوه» در بخش شمال غرب رشته کوه البرز مرکزى و در شمال روستاهاى کوهستانى کلاک و نسن از توابع شهر بلده واقع شده است. (تهران، جاده چالوس، بعد از تونل کندوان، پل زنگوله، راه آسفالته شهر بلده بعد از گردنه لابشم، روستاى نسن و کلاک.)آزادکوه فقط از طریق یال جنوبى به گردنه جنوبى آن و از طریق کوههاى کم ارتفاع چله کوه و چورن به قله یخچال و دیگر قلل البرز مرکزى متصل میشود و در سایر جبهه ها مستقل و آزاد است. قله از رخ غربى تا کنار رودخانه دره نسن، سراسر دیواره است. جبهه شمالى آزادکوه نیز گسترهاى دیوارهاى داشته که از غرب به دیواره اصلى قله و در شرق به گرده شرقى، که تا تنگ کلاک امتداد دارد، متصل است. یال جنوبى تنها یال خاکى و مسیر نرمال صعود آزادکوه است. مسیر شناسى ۱/مسیر روستاى کلاک:این مسیر در جهت شمال به جنوب و در مجاورت رودخانه امتداد مییابد که بعد از مسافتى از کوچه باغها، دره به دو شاخه تقسیم میشود (دوراهى گوسفندسراى اصلى دره کلاک) که مسیر صعود در امتداد جنوبى -- با زاویه به غرب -- و رو به تنگ کلاک ادامه مییابد، بعد از عبور از تنگ کلاک و دور زدن گرده شرقى مسیر پاکوب در جهت غربى در یک تراورس روى تپه اى چله کوه رو به گردنه جنوبى آزادکوه امتداد دارد. بعد از رسیدن به گردنه جنوبى یال اصلى جنوبى با پاکوبهاى مشخص به قله میرسد. ۲/ مسیر دره روستاى نسن:مسیر صعود در حاشیه رودخانه و رو به جنوب تا کناره دیواره بلند غربى آزادکوه امتداد مىییابد، در این منطقه بعد از عبور از حاشیه دیوار غربى، دره به دو شاخه اصلى تقسیم میشود که امتداد جنوبى آن به گردنه سوتک و امتداد شرقى آن به گردنه جنوبى آزادکوه (خاک سرخ) میرسد، مسیر دره شرقى، مسیر صعود بوده که بعد از رسیدن به گردنه جنوبى از طریق پاکوبهاى یال جنوبى به قله میرسد. ۳/مسیر دره وارنگه رود و گردنه سوتک:این مسیر طولانى از روستاى وارنگه رود در حاشیه جاده گچسر به دیزین آغاز مىشود. مسیر صعود در دره وارنگه رود در کنار رودخانه اصلى در جهت شرق امتداد دارد که ادامه مسیر بعد از رسیدن به دوراهى دره سوتک (براى رسیدن به دوراهى سوتک - سومین دره منشعب شده رو به شمال در دره اصلى وارنگه رود - باید از امتداد جنوبى کوههاى سرخاب و خرسنگ عبور کنیم) در جهت شمال از دره وارنگه رود جدا شده به سمت دشت سوتک و از طریق آن به گردنه شمالى آن میرسد. از روى گردنه سوتک رخنماى جنوبى و دیوار غربى آزادکوه به وضوح دیده میشود. از روى گردنه، دره شمالى را فرود آمده تا به نزدیک دیواره غربى آزادکوه مىرسیم. در این ناحیه دره به دو راه تقسیم مىشود که امتداد فرود شمالى دره در کنار رودخانه به روستاى نسن و امتداد شرقى در مجاورت دیواره آزادکوه به گردنه جنوبى قله آزادکوه (خاک سرخ) میرسد، مسیر دره شرقى، مسیر صعود بوده که بعد از رسیدن به گردنه و از طریق یال جنوبى به قله میرسد. ۴/مسیر صعود گرده شرقى:مسیر دره کلاک را ادامه داده و در ابتداى ورودى تنگ کلاک بالا میرویم قبل از ورودى تنگه، یال کوتاهى رو به غرب و در سایه گرده به محل مناسبى براى ورود به گرده وجود دارد. (تیغه شرقى در قسمت تنگ کلاک به خاطر داشتن ساختار دیوارهاى امکان صعود آزاد را دشوار مىکند) بعد از دور زدن صخرههاى تنگ کلاک از طریق یال ذکر شده و رسیدن به روى تیغه، مسیر را در امتداد غرب رو به قله ادامه میدهیم. در تمام طول مسیر از روى لبه اصلى گرده قابل عبور است. در صورت لزوم در بخش هایى از مسیر تیغه در رخ جنوبى، امکان تراورسهاى کوتاه وجود دارد. مشخصات مهم مسیرهاى صعود نرمال ۱/ مسیر دره کلاک، با توجه به طول مسیر امکان صعود یک روزه از روستاى کلاک را دارا است. ۲/ در فواصل دره کلاک تا تنگ کلاک مىتوان از رودخانه و چشمههاى مجاور رودخانه براى برداشت آب استفاده کرد بعد از تنگ کلاک جز یک چشمه کوچک فصلى، در کنار مسیر صعود، چشمه آب وجود ندارد. ۳/ مکانهاى مناسب شبمانى در مسیر صعود کلاک: الف/ در حاشیه باغها و زمینهاى زراعى روستا ب/ بعد از دوراهى دره کلاک و رسیدن به نزدیکی هاىتنها گوسفندسراى دره. پ/ بعد از تنگ کلاک و رسیدن به چمنزار بالاىتنگه. ۴/مسیر دره روستاى نسن براى صعود یک و نیم روزه از روستاى نسن مناسب است. ۵/ بهترین محل شبمانى این مسیر در دشت کوچک دوراهى گردنه سوتک و گردنه چله کوه در پاى دیواره غربى و در کنار رودخانه است. (این محل آخرین نقطه برداشت آب در این مسیر است) ۶/ گردنه جنوبى آزادکوه (چله کوه یا خاک سرخ) به علت وزش دایم بادهاى غربى و نبود آب، جاى مناسبى براى شبمانى نیست. ۷/ مسیر وارنگه رود را به علت طولانى بودن بهتر است بعد از صعود قله، از دره کلاک براى فرود و بازگشت استفاده شود که در این صورت مسیر مناسب، براى صعود، دو روز کامل از روستاى وارنگه رود است. ۸/ بهترین شبمانى مسیر وارنگه رود همان مکان شبمانى مسیر دره نسن است. (دشت سوتک نیز در صورت طراحى سه روزه برنامه صعود و بازگشت به وارنگه رود، مکان مناسبى براى کمپ اصلى است.) مسیرهاى صعود در زمستان ۱/مسیر دره نسن به علت ساختار سطحى دره و احتمال ریزش بهمن در تمام طول دره از جناحهاى غربى و شرقى دره، فاقد شرایط لازم براى عبور در برف زمستانى است. همچنین امکان ورود به دره وارنگه رود و دشت سوتک به علت حجم زیاد برف در زمستان به این منطقه وجود ندارد. ۲/مسیر دره کلاک در شرایط جوى که مناسب ریزش بهمن نباشد (ثبات هوا و عدم ریزش برف جدید روى لایههاى سفت برف گذشته و نبود بادهاى شدید در منطقه در ماههاى کمبرف زمستان امکان صعود با خطرپذیرى را دارا است). ۳/مسیر گرده شرقى آزادکوه به عنوان یک مسیر فنى و ترکیبى در زمستان شرایط صعود بدون خطر بهمن را دارد با این توجه که براى رسیدن به روى گرده به جاى پیمایش دره کلاک تا تنگ کلاک و استفاده از یال غربى کنار تنگه باید قبل از دوراهى دره کلاک (مسافتى بعد از باغها) از طریق یال بلندى رو به غرب ابتدا به حاشیه کوه کلاک (کوه صخرهاى در سایه دیواره شمالى آزادکوه) و سپس توسط یالهاى کوتاه زیر دیواره شمالى به محل مناسبى براى ورود به گرده رسید، قابل ذکر است که بهترین محل براى استقرار روى تیغه همان دهلیز ورودى مسیر تابستان و بالاى صخرههاى تنگ کلاک است. مشخصات مهم مسیرهاى صعود در زمستان در صورت صعود از مسیر دره کلاک: ۱/مسیر صعود در نزدیکى تنگ کلاک در ارتفاعى بالاتر از مسیر تابستانى نسبت به عمق دره قرار دارد. ۲/ بعد از عبور از تنگ کلاک، به جاى استفاده از مسیر تراورس تابستانى، باید تا ارتفاعى نزدیک به روى یال و تپههاى امتداد شرقى گردنه جنوبى بالا آمده سپس در جهت غرب رو به گردنه صعود کنیم. ۳/ بر روى گردنه و یال جنوبى آزادکوه باد و توفانهاى شدید زمستانى در زمان زیادى از شب و روز مستولى است. ۴/ مناسبترین محل کمپ زمستانى مسیر کلاک، گوسفندسراى بعد از دوراهى دره است. در صورت صعود از گرده شرقى: ۱/ بعد از عبور از کوچه باغهاى دره کلاک از طریق یال هایى که در امتداد غرب و جنوب غرب از دره جدا مىشود به سمت قله صخرهاى کلاک در ضلع شمالى گرده صعود مىکنیم. ۲/ دالانى که بر ساخته کوه کلاک و دیواره شمالى آزادکوه و در امتداد غرب به شرق است، همراه وزش دایمى بادهاى غربى و شامل بورانهاى شدید برگرفته از یخچال شمالى آزادکوه است. ۳/ یخچال شمالى به علت وزش باد دایمى و سایه همیشگى دیواره بر روى آن، سطحى یخ زده داشته و صعود و فرود آزاد و بدون استفاده از کرامپون بر روى آن را دشوار مىنماید. ۴/ بر روى گرده شرقى، دهلیزها و سوزنی هاى آفتابرو و جنوبى آن، با دهلیزها و سوزنی هاى در سایه و شمالى آن در دو وضعیت کاملاً متفاوت خشک و یخزده مىباشند. ۵/ محل مناسب براى کمپ زمستانى در صعود گرده شرقى، سنگچینهاى بازمانده از گوسفندسراى قدیمى در پاى شرقى کوه کلاک است. ۶/ مسیر فرود از قله، همان مسیر گرده شرقى و یخچال شمالى است.
جانوران روستا :
بیشتر پستانداران وحشی در فصول سرما یافت میشود چراکه در تابستان رفت و آمد زیاد است و حیوانات سعی دارند مخفی باشند.در گذشته مامورانی از پاسگاه شکار بانی برای سرکشی میامدند و مانع از شکاربی رویه حیوانات شوند. از جمله حیوانات در روستا شغال/ روباه/ خرس / خوک/گرگ/بزکوهی/خرگوش و پرندگانی همچون گنجشک / کبک/کلاغ/ شانه به سر/عقاب/مرغ و خروس خانگی عقاب /ورده میباشند.از جمله حیوانات اهلی روستا اسب/الاغ/گاو/گوسفند/و بز و... میباشد.در این روستا افرادی که سگ دارند برای محافظت از گله خود از ان استفاده میکنند.همچنین مار زیاد وجوددارد مخصوصا در خانه های قدیمی و لابلای تیرهای چوبی سقف . همچنین حشره ای به نام گوش خیز یا سنجاقک که اگر وارد گوش شود اهالی معتقدند گوش را کر میکند . در این روستا زنبور عسل هم پرورش میدهند و پرورش انها از تابستان تا اول پاییز میباشد.
امامزاده طیب و طاهر:
امامزاده طیب و طاهرازنوادگان امام سجاد میباشدومردم ده بسیار به این امامزاده اعتقاد دارند. .این امامزاده دارای متولی است که شب ها چراغ امامزاده را روشن و صبح ها خاموش میکند.و به نظافت امامزاده میپرداخت.این امامزاده برای روستاییان بسیار محترم میباشد.و مردم روستا به شفادهندگی این امامزاده اعتقاد دارند .به طوریکه که اهالی روستا میگفتند فردی بود که بیمار بود و به این امامزاده پناه آورده بود و شب هنگام خواب میبیند که امامزاده در خواب به او میفرماید به منزل شیخ یحیی روحانی روستابرود وباخوردن لقمه ای در خانه ی او شفای خودرابدست آورد.درگذشته روی این امامزاده کبوترهای فراوانی زندگی میکردند ولی در حال حاضر هیچ کبوتری برروی امامزاده وجودنداردو اهالی معتقدند که رفتن کبوترها به علت عدم رسیدگی روستاییان به کبوترها بودهو از دیگرمواردی که روستاییان ذکرمیکنند این است که فردی برای دزدی وسایل امامزاده داخل آن شده بود اما هنگام خروج درب خروج را پیدا نمیکندو به همین طریق توسط اهالی دستگیر میشود.
آب و هوای روستا :
آب و هوای روستا به طور کلی کوهستانی است .تابستان های معتدل و خنک و زمستان ها سردو طولانی است . این روستا به دلیل مجاورت در زیر کوه های بلند آب و هوایی خشک و سردتر از روستاه های مجاور دارد. میزان بارندگی در این روستا از طرف سازمان هواشناسی به طور دقیق تعیین نگردیده است.ولی بنا به گفته اهالی بارندگی بسیار زیاد و بصورت ریزش های از ماه آذر شروع میشود و تا گاها تا اردیبهشت ادامه دارد.در گذشته ریزش برف خیلی بیشتر بود.چنانچه اهالی روستا میگفتند حتی ما نمیتوانستیم از خانه خارج شویم.رگبارهایی سریع هم که باعث سیلابهای بهاره و پاییزه میگردد زیاد است و حتی هر چند سال یکبار نیز باعث بروز سیل شدید و ایجاد خساراتی برای اهالی میگردد.وجود مه نیز در برخی مواقع حتی در تابستان سبب میشود که هوا سردتر شودو گاه باعث میشود که سردرخت هایی چون سیب گوجه سبز بدلیل سرمای زود رس به مرحله رسیدگی نرسد.و به همان صورت نرسیده برروی درخت باقی بمانند در رابطه با منابع آب روستا لازم به توضیح است که رودهای دائمی و فصلی در این روستا وجود دارد که از آب شدن برف کوهها سرچشمه میگیردرودها از کوههای آزاد کوه و نارچو و سیاه کوه سرچشمه میگیرند و وارد روستا میشود و علاوه بر چشمه اصلی که در داخل روستا در نزدیکی مسجد وجود دارد چشمه های خنک و گوارائی نیز در کوهها وجود دارد یکی از آن چشمه ها چشمه نسن کمر است که آب این چشمه طوری است که نمی توان بیشتر از یک دقیقه انگشت خود را در آن نگه داشت و چشمه دیگری در داخل سنگ سفیدی است که اهالی به آن اسپی سنگ(سنگ سفید)که چشمه خنک و گوارائی درون آن جریان دارد میگویند آبهائی که در این کوهها بواسطه آب شدن برفها بوجود می آید به طرف روستا جاری میشوندو در نزدیکی روستا بداخل منبع آب ذخیره میگردد و از طریق لوله کشی به روستا هدایت میگردد.
پوشش گیاهی روستا :
در این منطقه پوشش گیاهی متفاوتی وجود دارد،و گیاهان خودرو که موارد استفاده ی آن را اهالی شناخته اند دراین روستا زیاد میباشد. به طور اختصار از جمله گیاهان روستا ،عبارتند از: گل گاو زبان / گیاه بادهنک/کتیرا/خاک شیر که مصارف دارویی دارند .و گیاهانی همچو والک / پونه/خشخاش وحشی/گلپر/عصا/لانگوش یا همان قارچ وحشی /ترشک/ولیک/کلیک/هلرک/که مصرف خوراکی دارند. از جمله درختانی که در روستا وجودارد درخت سیب گلابی گردو هلالی صنوبر و تبریزی با قدمت فراوان است ازجمله گیاهی که در آش هم استفاده میشود بنام گزنه یا گزینا هم جنبه دارویی و خوراکی دارد. این گیاه ،از گیاهانی است که اگر به دست یا پا برخورد کند پوست را قرمز و گاها باعث ایجاد تاول میشود .
طایفه های روستا :
در روستای کلاک علیا طایفه های مختلفی چه در گذشته و در حال حاضر که اکثر فرزندان آنها به شهر مهاجرت کرده اند حضور دارند، از جمله ی انهابه ترتیب الفباء طایفه های انارمشک،ایمانی،برزگر،پاشا،پیشیار،درویش،دهستانی،رنجبر،روییدل ، سالاری،شاهرخی،صبوری،طالب پور،علوی زاده،مردیدل،نام آور، میباشند، که طبق گفته اهالی روستا هریک از محلی به این روستا مهاجرت کرده اند .
معرفی قله:
آزاد کوه با ارتفاع 4390 متر از سطح دریا دومین قله بلند البرز مرکزی و در مسیر جاده کرج – چالوس واقع میباشد. آزاد کوه نام یکی از بلندترین قلههای مرکزی البرز در استان مازندران است. اسم آزادکوه توسط محلیان ساکن اطراف برای این کوه گذاشته شدهاست و شاید دلیل این نامگذاری این باشد که این کوه به صورت مخروطی بوده و با ارتفاعات اطراف ارتباط ندارد. به آزاد کوه "شاهزاده گردن کج" هم میگویند و علت آن متمایل بودن کوه به سمت شمال است.صعود به آزاد کوه کار فنی و تکنیکی ندارد و در هنگام صعود در تابستان نیاز به استفاده از وسایل فنی نیست. صعود به این کوه در زمستان آسان نیست زیرا خطر ریزش بهمن وجود دارد. اگر دماوند را شاه مطلق کوهستانهای ایران بدانیم بی شک لقب شاهزاده به آزاد کوه میرسد . بسیاری از کوهنوردان آزاد کوه را به نام شاهزاده کج گردن میشناسند . قله ای تک و مغرور در البرز مرکزی و جنوب دره نور با 4395 متر ارتفاع که لایق نام خویش است . آزاد کوه بنا به شکل خاص قله و صخره های 500 متری که از سه جهت به پایین ره یافته اند به راستی آزاد است و تنها از طریق گردنه 3800 متری جنوبی (چورن) به رشته کوه البرز متصل است .
مسیرهای صعود:
سه مسیر برای صعود به آزاد کوه وجود دارد:
1- از روستای کلاک بالا که کوتاه ترین مسیر و بیشترین شیب را دارا بوده و در یک برنامه فشرده یک روزه و یا دو روزه میتوان از این مسیر به قله صعود کرد.
2-از روستای وارنگه رود که طولانی ترین مسیر بوده و نیاز به یک برنامه دو روزه برای صعود میباشد.
3- از روستای نسن در یک برنامه دو روزه
مسیرهای متداول و عمومی صعود به آزاد کوه از روستاهای کلاک و وارنگه رود میباشد. راه آسانتر و کوتاهتر از مسیر روستای کلاک بالا و راه سختتر و بلندتر از مسیر روستای نسن است. صعود از راه کلاک بالا بین ۱ تا ۲ روز و صعود از راه نسن ۲ روز طول میکشد. هیچ پناهگاهی در هیچیک از راهها وجود ندارد و هر کس که قصد صعود دارد باید با خود چادر حمل کند.
معرفی روستای وارنگه رود:
روستای وارنگه رود به ارتفاع تقریبی 2500 متر، واقع در منطقه البرز مرکزی، کیلومتر 80 جاده کرج – چالوس و از توابع استان البرز میباشد. زبان و گویش محلی اهالی روستا هم مازنی میباشد.
دسترسی: کیلومتر 80 جاده کرج – چالوس ، دو راهی دیزین ، کیلومتر 3 جاده دیزین ، جاده وارنگه رود در سمت چپ (بطول 3 کیلومتر) ، روستای وارنگه رود.
معرفی روستای کلاک بالا:
روستای کلاک بالا به ارتفاع 2650 متر، واقع در منطقه البرز مرکزی، کیلومتر 110 جاده کرج – چالوس و از توابع شهرستان نور استان مازندران میباشد. زبان و گویش محلی اهالی این روستا هم مازنی میباشد.
دسترسی: جاده کرج – چالوس (کیلومتر تقریبی 110) ، پل زنگوله، کیلومتر 40 جاده یوش – بلده ، سه راهی روستای میناک به سمت راست ، روستای کلاک بالا.
از ابتدای جاده یوش – بلده تا سه راهی روستای میناک و کلاک حدود 40 کیلومتر جاده کوهستانی پر پیچ و خم و از سه راهی از سمت راست وارد جاده فرعی روستاهای کلاک پایین و کلاک بالا شدیم و 3 کیلومتر تا کلاک پایین و سپس 3 کیلومتر تا کلاک بالا .کلاک بالا بسیار سرسبز و زیبا و در موقعیت 36 درجه و 11 دقیقه عرض شمالی و 51 درجه و 33 دقیقه طول شرقی قرار دارد و قله آزادکوه نیز با عظمت خاصی در جنوب غربی کلاک خود نمایی میکند. سه راهی میناک به سمت کلاک تابلو ندارد. در ضمن وضعیت آب در منطقه تا زیر گردنه چورن به فراوانی و به علت وجود چشمه های زیاد وجود دارد و آنتن دهی تلفن از گردنه تا قله وجود دارد و به راحتی می توان صحبت کرد .
شرح برنامه :
روز پنجشنبه ساعت14یک تیم از بچه های شقایق با یک دستگاه مینی بوس ازسه راه عظیمیه به سمت جاده چالوس ، پل زنگوله ، روستای کلاک بالا حرکت کردند . ساعت 16 به روستا رسیدیم .خودروها را در کنار مدرسهی متروکه پارک کردیم .طبق هماهنگی قبلی همگی بچه ها در اتاقی زیر مسجد اسکان داده شدند . بقیه اعضای تیم هم با هماهنگی سرپرست قرار شد تا شب همگی خود را به روستا برسانند . روز جمعه ساعت 4 صبح از خواب ناز بچه ها بیدار شدند . بعد از جمع آوری وسایل و بعضی ها با خوردن کمی صبحانه آماده حرکت به سوی قله شاهزاده کج گردن به ارتفاع 4400 متر شدند . مسیر قله بسیار راحت است . خلاف جهت آب رودخانه به سمت جنوب و به سمت قله و به بیرون روستا حرکت می کنیم . همان پاکوب را باید تا انتهای رودخانه ادامه دهیم . فقط در یک جای مسیر به سه قسمت تقسیم می شود که ما باید همان مسیر وسط را ادامه بدیم تا از همان مسیر دره به گردنه چورن برسیم . در راه چند بار برای استراحت توقف کردیم . در اواسط مسیر آقای هرمز جانی از ما جدا شد و با دادن مسئولیت هایی به بچه ها به سمت روستا حرکت کردند . آقای حسن فضلی سرپرست تیم ، آقایان همتی و جلوخانی مسئولین فنی و آقای ایمانی مسئول کمک های اولیه .
در اواسط برنامه، پاکوب به سمت چپ متمایل می شود . چون ادامه مسیر از سمت راست میسر نیست . ساعت 9.45 به گردنه چورن رسیدیم . 10 دقیقه استراحت کردیم . در همین محسن کمالی به یاد زنده یاد آقای ترود افتاد که آخرین برنامه ای را که آمده بودند همین قله آزاد کوه و همین جا قله چورن بود. که بچه ها یک دقیقه به یاد آن استاد و معلم بزرگ سکوت کردیم . دوباره حرکت را به سمت قله آغاز کردیم .
کمی هوا سرد شد ولی آنقدر ی نبود که تیم را اذیت کند . تمامی بچه ها با تمام قوا به سمت قله در حرکت بودیم . یکبار هم برای استراحت توقف کردیم . نفرات دیگری هم برای صعود قله آمده بودند که می آمدند و از کنار بچه ها عبور می کردند و به سمت قله می رفتند . ساعت 11.50 بود . کم کم به قله نزدیک شدیم و به رسم کوهنوردی اول بچه هایی که اولین بارشان بود قله را صعود می کردند به سوی قله رفتند و بقیه دوستان هم آمدند . مراسم قله را بجا آوردیم و عکس یادگاری گرفتیم . هوا کمی سرد شد و ابر و مه برف . جای همه ی دوستانی را که نتوانسته بودند بیایند خالی کردیم و با بنری که آقای فضلی آورده بودند عکس یادگاری گرفتیم و از همه جالب تر متنی بود که روی بنر نوشته بود :صعود قله آزاد کوه ( شاهزاده کج گردن ) با قدردانی فراوان از زحمات فراوان استاد اکبر هرمزجانی که با حمایتهای خوبش همیشه حامی کوهنوردان بوده است . مراسم قله را به پایان رساندیم . به سمت گردنه به راه افتادیم ساعت 13 دوباره به گردنه رسیدیم . تا ساعت 14 همان جا استراحت کردیم و منتظر دو نفر از دوستان ماندیم . ساعت 14 همگی بچه ها به سمت روستا حرکت کردیم و سه نفر از دوستان ماندند تا با آن دو همنورد برگردند .ساعت 16 بود که بچه ها به روستا رسیدند و همگی در مسجد روستا دوباره کنار هم جمع شدیم و نهار میل کردیم و بعد از جمع آوری وسایل، بعضی ها با وسایل شخصی خودشان و دیگر دوستان با مینی بوس به سمت کرج حرکت کردیم و یک روز خوب و به یاد ماندنی را به پایان رساندیم .